Verschillen tussen AED's: snelheid gesproken instructies

Er wordt veel gezocht naar verschillen tussen AED's: welke AED redt het best een leven? Dit is nagenoeg niet te bewijzen omdat iedere reanimatie uniek is. Iedere patiënt is anders en de tijd waarin de AED ter plaatse is verschilt.

Alle AED's doen in principe het zelfde. Ze analyseren allemaal het hartritme en geven allen een levensreddende schok wanneer er een schokbaar ritme wordt gedetecteerd. Maar er zijn ook verschillen. Bijvoorbeeld:

  • Hoe handig zit de AED in elkaar? De gebruiksvriendelijkheid verschilt per AED en per doelgroep.
  • Sommige AED's doen een uitgebreide zelftest, andere houden dit simpel. Dit kan van invloed zijn op de bedrijfszekerheid.
  • Extra hulpmiddelen; bijvoorbeeld een scherm, meertaligheid, kinderelektroden, enz.
  • Kwaliteitsverschillen in materiaalkeuze en keurmerken
  • De manier waarop de fabrikant het protocol van de ERC (European Resuscitation Council) wordt geïnterpreteerd.

Op dit laatste punt betreffende de interpretatie van het protocol is nu eindelijk kwalitatief onderzoek gedaan. Nu is bewezen dat de tijd die de AED nodig heeft om zijn aanwijzingen uit te spreken tot uitstel van de noodzakelijke borstcompressies en beademingen kan leiden. En daarin verschillen de AED's flink van elkaar; soms zijn de aanwijzingen summier. Dat levert tijdswinst op. AED's die als meest behulpzaam worden gekwalificeerd, praten vaak het meest en vertragen de inzet.

Jammer genoeg zijn niet alle gangbare AED's in het onderzoek meegenomen waardoor AEDwinkel geen onafhankelijke kwaliteitsvergelijking voor u kan maken. In het onderzoek is wel naar voren gekomen dat sommige vooraanstaande merken helemaal niet zo goed scoren als ze in hun promotieverhaal doet geloven.

Wat heeft u hieraan?

Uit het onderzoek blijkt dat het in ieder geval verstandig is om voor te werken: als u door uw reanimatiecursus weet wat u moet doen, dan kunt u direct handelen. Wacht niet tot de stem u helemaal heeft uitgelegd hoe u de handen moet plaatsen voor de borstcompressies als u dat al weet. Direct starten met reanimeren levert kostbare seconden tijdswinst op en de AED volgt uw tempo vanzelf op. Weet u niet wat er moet gebeuren, dan is de extra hulp een welkome aanvulling en kunt u luisteren alvorens te handelen.

Kijk en vergelijk AED's. Bij het aanbod proberen we een vergelijking van de AED's zo makkelijk mogelijk te maken. Zo kunt u de AED kunt vinden die het best bij uw organisatie past. Er is een breed aanbod aan merken aan en de keuze is aan u. Kunt u het niet vinden op de website? Wij helpen u graag telefonisch verder met al uw vragen.