De AED met kinderelektroden gebruiken

Als een klein kind (< 25 kg) een circulatiestilstand krijgt, heeft dit meestal een andere startoorzaak dat een fibrillerend hart. Voorbeelden hiervan zijn verstikking en verdrinking. De circulatiestilstand zal zo snel mogelijk moeten worden verholpen. Omdat niet altijd vast is te stellen wat de oorspronkelijke oorzaak is van de circulatie stilstand, zal de AED wel altijd gehaald moeten worden. Bij het gebruik van de AED bij kinderen is het aangeraden om kinderelektroden te gebruiken. Kinderelektroden worden ook wel pediatrische elektroden genoemd.

Wanneer de AED met kinderelektroden gebruiken?

Een goede richtlijn voor het gebruik van kinderelektroden is bij kinderen tot 8 jaar oud of een gewicht onder de 25 kg. In een noodgeval weet je de exacte leeftijd of het precieze gewicht meestal niet, en dan moet je een inschatting maken.

Goed om te weten: kinderelektroden zijn gewenst, maar niet noodzakelijk. Op de website van de BRC (Belgian Rescusitation Counsil) staan ook de Nederlandstalige richtlijnen van de ERC (European Resuscitation Council). Hierin staat dat bij kinderen onder 8 jaar een AED met pediatrische stroomverzwakker gebruikt kan worden. Dit komt overeen met een AED met kinderelektroden. Indien dit niet beschikbaar is, gebruik dan een standaard-AED voor alle leeftijden. Een AED met volwassenelektroden is dus ook gewoon inzetbaar voor kinderen van 0-8 jaar of een gewicht onder de 25 kg.

Een reden om géén gebruik te maken van kinderelektroden is bijvoorbeeld het moeten wisselen van de elektroden in een panieksituatie. Dat kan juist voor vertraging zorgen.

Hoe werken kinderelektroden?

  • De AED gebruikt een speciale kinderdatabase bij de hartanalyse. Het normale hartritme van een jong kind is namelijk sneller dan dat van een volwassene.
  • De stroomstoot van de AED schakelt terug van 150 joule naar 50-80 joule. Deze aanpassing verschilt van merk tot merk. Hier is uitgegaan van Philips AED's.

Het plakken van de kinderelektroden werkt ook anders dan bij volwassenen. Bij hele jonge kinderen, onder de 25kg, plak je één elektrode op de borst en één elektrode op de rug tussen de schouderbladen. Bij het reanimeren worden de handen in dit geval op de elektrode geplaatst.

De AED met kinderelektroden gebruiken

Verschil tussen kinderelektroden, kindersleutel en kindmodus

De meeste AED's werken met aparte kinderelektroden. Er zijn echter ook AED’s die in plaats daarvan een kindersleutel gebruiken, waaronder de Philips Heartstart FRx. Daarnaast zijn er ook nog AED’s die een kindmodus hebben. Zo kun je met één druk op de knop switchen van volwassenprotocol naar kinderprotocol. Zo zie je maar: je hebt niet altijd aparte kinderelektroden nodig. Kijk daarom goed naar de specificaties van je AED.

Samenvattend

Het is beter voor een kind als er kinderelektroden worden gebruikt, echter in een geval van nood moet de AED voor volwassenen gebruikt worden.

Oefenen? Het gebruik van kinderelektroden komt steeds vaker aan bod tijdens de reanimatiecursus. Gebruik een trainings-AED in combinatie met een baby- of kinder reanimatiepop en de bijpassende pediatrische trainingselektroden.

Op zoek naar kinderelektroden? Heeft jouw AED geen kindmodus, dan raden we je aan om een setje kinderelektroden aan te schaffen. Die bewaar je dan bij de AED. Bekijk het volledige aanbod met kinderelektroden voor AED's van alle merken. Bekijk goed welke elektroden er nodig zijn voor het merk en het type AED. Kom je er niet helemaal uit, neem dan contact op met onze specialisten voor persoonlijk advies.