Het verschil tussen de volautomaat en de halfautomaat AED


Het merendeel van de AED-fabrikanten biedt zowel vol- als halfautomatische AED’s aan. Benieuwd wat het verschil is tussen een volautomatische en een halfautomatische AED? Dat leggen we hieronder uit. Zo weet je meteen wat voor jou de beste keuze is!

Schok handmatig of automatisch toedienen

Het verschil tussen een volautomaat en een halfautomaat (ook wel semi-automaat genoemd) is op het oog erg klein. Het grote verschil zit in de werking. Neemt de AED een schokbaar ritme weer, dan gaat deze zich voorbereiden om een schok te geven. De AED gaat opladen. Een volautomatische AED zal vervolgens zelf de schok toedienen en aangeven dat de schok is gegeven. Bij een halfautomatische AED druk je zelf op de knipperende schokknop om de schok toe te dienen.

 

De volautomatische AED heeft geen schokknop  De halfautomatische AED (ook wel semi-automatische AED genoemd) heeft een schokknop

De volautomaat op de linkerfoto heeft alleen de groene aan-uit knop, de halfautomaat op de rechterfoto heeft daarnaast ook nog de oranje schokknop.

Voor- en nadelen

Beide types hebben hun voordelen. Het voordeel van een volautomatische AED is dat er bijna geen handmatige actie ondernomen hoeft te worden. Dat maakt een volautomaat ideaal voor onervaren gebruikers. Soms zijn gebruikers namelijk angstig iom de schokknop in te drukken. Gemeentes die een AED aanschaffen voor openbare ruimtes, kiezen daarom regelmatig voor een volautomatische AED. Het nadeel van een volautomaat is de veiligheid omtrent de schok. De hulpverlener moet heel goed checken of niemand fysiek contact heeft met het slachtoffer.

Het voordeel van een halfautomatische AED is dat er nog snel een controle kan plaatsvinden of iedereen het slachtoffer heeft losgelaten. De hulpverlener drukt pas daarna op de schokknop. 

Een volautomatische of een halfautomatische AED kiezen?

Door onze ervaring in de ambulancehulpverlening adviseren wij een semi-automatische AED om de volgende redenen:

  • Tijdens reanimatie- en AED-trainingen wordt een halfautomaat gebruikt. Dit is dus wat de hulpverlener verwacht.
  • Voordat je de schokknop indrukt, kun je controleren of niemand fysiek contact heeft met het slachtoffer.
  • Er zijn meer halfautomaten op de markt en bovendien zijn deze iets voordeliger in de aanschaf.