Resusci Anne QCPR
Eén van de grootste fabrikanten van oefenpoppen, Laerdal, heeft haar assortiment van geavanceerde reanimatiepoppen compleet vernieuwd! Alle Resusci Anne en Resusci Baby poppen zijn uit het assortiment gehaald en vervangen door en compleet nieuw gamma.
Onze ervaringen met Resusci Anne QCPR
Op het eerste gezicht verschilt de nieuwe Resusci Anne QCPR niet eens zo veel van de oude poppen; Anne heeft een nieuw trainingspak en zit in een veel makkelijkere trolley of tas. Maar de revolutie zit in de vernieuwde Skillguide en Skillreporter Simpad. Dat hebben we goed kunnen ervaren bij onze eerste kennismaking.
We hebben een Resusci Anne QCPR full-body getest. Comfortabel rolde de pop mee naar de testruimte: een verademing vergeleken met de oude logge koffer waarvoor je eigenlijk net scheef moest lopen om ‘m goed te kunnen verplaatsen met dat korte handvat. De trolley geeft aan beide zijkanten een handvat, dat is handig als de pop op de linker of rechter zijkant in de auto moet worden getild. De trolley heeft een grote rits waardoor de hele voorzijde kan worden weg geklapt. Anne ligt met het hoofd tussen twee tassen voor accessoires in, keurig ingeklemd. De tassen bieden voldoende ruimte voor extra longen, extra gezichten en een Simpad en/of Skillguide. Onder de pop is een matje te vinden waarop je kan knielen. Niet zo breed als de oude mat, maar met een beetje schuiven passen we er wel op.
Als we Anne open maken valt op dat alle accessoires zoals gezichtsmaskers en longen uitwisselbaar zijn met de oudere modellen. Wel zo makkelijk. We kunnen direct aan de slag omdat er niet geoefend hoeft te worden met longen vervangen of gezichten plaatsen. Dat is nog net zo makkelijk als voorheen. Ook het eenweg-systeem voor de ingeblazen lucht is nog steeds aanwezig. Dus lucht die in de pop wordt geblazen komt niet via de mond weer naar buiten, maar wordt afgevoerd door een slangetje naar een opening bij de heup. Over de hygiëne is goed nagedacht en dat zorgt ervoor dat het risico op kruisbesmetting flink verminderd wordt. Natuurlijk moet het gezicht goed ontsmet worden tussen de cursisten en heeft het gebruik van face shields zo zijn voordelen, maar aan de longen zal het niet liggen. Als we verder kijken onder de huid valt het op dat de veer makkelijk verwisselbaar is: er komen drie veren mee om diversiteit in de hardheid van de borstkas na te bootsen. Verder zijn er een batterij compartiment (8 stuks D-cel), een kastje voor de verbindingsmogelijkheden en een aantal sensoren te zien. We sluiten de huid en gaan maar eens wat borstcompressie en beademingen doen. |
Het gevoel van de compressies is realistisch. Hierop hebben we helemaal niets aan te merken. Als we de elektronica van de pop activeren en geluid aanzetten dan horen we bij een goede beademing een geluidje dat bij ons al snel de naam ‘vogeltje’ krijgt. Het vogeltje is handig als je wil oefenen, maar gelukkig kan het geluid ook uit zodat het niet al te makkelijk wordt. Natuurlijk moet de kinlift goed uitgevoerd worden voor er überhaupt lucht in kan. Er is ook een ballon aanwezig voor de carotispuls.
De Skillreporter Simpad
De Resusci Anne QCPR is geoptimaliseerd voor het gebruik met de Simpad om feedback voor de volledige Chain of Survival te geven. Dat is wat het boekje van de fabrikant Laerdal verteld. We gaan het testen. De Simpad maakt direct verbinding met Anne via Wifi. Via een knop op de zijkant van de pop kan je kiezen tussen Blue-Tooth (blauwe led) en Wifi (groene led). Het ledje blijft knipperen tot we verbinding hebben en dat gaat vlot. De Simpad heeft ongeveer 30 seconden nodig om op te starten. Geen probleem als je toch nog wat dingen moet klaarzetten of Anne nog even uit de koffer moet halen aan het begin van de training. Op de Simpad kiezen we de pop aan die verbonden moet worden. Bij ons is er maar één pop om uit te kiezen, dus dat is overzichtelijk. Maar het menu ziet er duidelijk uit. Je ziet jezelf al zonder moeite tot 6 poppen op één Simpad bekijken. Allemaal draadloos. De Simpad biedt de mogelijkheid om zelf te trainen, blind of met directe feedback, of om door de instructeur te worden gebruikt. Grafisch is het mooi. De grafieken, bewegende balkjes en timer gaan real time mee en in één oogopslag is het duidelijk of er diep genoeg gedrukt wordt, of de handen goed staan en of bij de beademingen niet te veel lucht wordt ingeblazen. Er is geen overbodige informatie op het scherm. We geven de Simpad aan de grootste digibeet in ons midden en ook die komt eruit om een op-maat training in te stellen. Tijdens het scenario maken we onder andere een vinkje aan in de tijdlijn wanneer de eerste schok is gegeven met de oefen AED, wanneer de eerste keer om hulp is geroepen enzovoorts. De hele chain, het klopt wel aardig. Aan het eind van een sessie krijgt de cursist een score. Meteen is het wedstrijdgevoel in ons wakker en dat zorgt er in ieder geval voor dat iedereen hard zijn best doet om zijn vaardigheden te verbeteren. Scores en een verslag worden opgeslagen in het interne geheugen van de Simpad. Printen van deze resultaten vanuit de Simpad is op het moment van uitproberen nog niet mogelijk, maar er wordt ons beloofd dat de gratis software er spoedig aan komt.
De Simpad en de Anne hebben gedurende de dag urenlang aan gestaan en het wifi signaal is eigenlijk de hele dag actief geweest. De autonomie was in orde. We hebben de reserve batterijen niet hoeven aanraken en er heeft geen apparaat aan de lader gezeten. Overigens is het wel mogelijk om door te trainen wanneer de pop of de Simpad leeg is: met de meegeleverde kabels kunnen de pop en de Simpad aan de laptop worden opgeladen via USB. Omdat wij dat met de pop niet handig vonden hebben we een adapter gepakt en de pop hiermee direct met het stopcontact verbonden. Deze adapter wordt niet meegeleverd. |
De Simpad en de Anne hebben gedurende de dag urenlang aan gestaan en het wifi signaal is eigenlijk de hele dag actief geweest. De autonomie was in orde. We hebben de reserve batterijen niet hoeven aanraken en er heeft geen apparaat aan de lader gezeten. Overigens is het wel mogelijk om door te trainen wanneer de pop of de Simpad leeg is: met de meegeleverde kabels kunnen de pop en de Simpad aan de laptop worden opgeladen via USB. Omdat wij dat met de pop niet handig vonden hebben we een adapter gepakt en de pop hiermee direct met het stopcontact verbonden. Deze adapter wordt niet meegeleverd.
Multi Manikin Router |
De Skillguide
Oké we geven het toe. Voor de Simpad is een stevige investering nodig die niet iedereen direct zal willen doen. Maar het is zonde om de mooie terugkoppeling te laten wachten tot die Simpad binnen bereik komt. Gelukkig heeft Laerdal ook gedacht aan een compact, makkelijk apparaatje voor de kleine beurs: de nieuwe Skillguide. We vinden ‘m makkelijk; slechts één knop en een overzichtelijk schermpje.
De Skillguide wordt verbonden met Anne via een kabel die in de schouder wordt gestoken. Goed aandrukken was het devies want even dachten we dat het niet zou werken. Als de kabel zit, gaat de Skillguide direct aan. Via de knop is een selectie mogelijk van de functie: trainen met terugkoppeling, blind trainen of resultaten bekijken. En lang drukken voor een reset om een nieuwe sessie te starten.
We proberen de feedback uit en zijn tevreden. Met eenvoudige lampjes is er te zien of er wordt geleund, of dat het goed is of juist te diep. Ook zo met de beademingen. Maarja, die Skillreporter ligt naast de pop en we kijken de hele tijd mee op de resultaten. De score is dan ook hoog en het voelt een beetje als vals spelen. Daar biedt de blind trainen weer een mooie uitkomst: de feedback blijft uit, maar aan het eind van de sessie komt er wel een score en die is eerlijk behaald. Meteen krijgen we een paar verbeterpunten in tekst onder de score te zien. De Skillguide geeft de gewenste informatie compact weer en de prijs is goed. Een absolute aanrader. |
De Wireless PC Software
Voor het complete overzicht van alle feedback mogelijkheden van de nieuwe Anne met QCPR hebben we de pop aan de blue-tooth PC software aangesloten. Deze software bestond al even, maar heeft onlangs een update gehad dus willen wij er toch alles van weten. Zoals we al eerder schreven heeft de Anne een mogelijkheid van blue-tooth verbinding; deze is nodig om te verzenden naar de PC software. We drukken op het knopje in de zijkant van de pop tot het blauwe led lampje gaat knipperen ten teken dan de blue-tooth verbinding probeert te maken. Met de antenne op de laptop moeten we even door wat instellingen lopen om verbinding te krijgen. Gelukkig zit er een korte help-functie in de software. Met deze hulp lukt het, maar het gaat zeker niet zo makkelijk als met de Simpad. Als de laptop en de Anne één keer deze pairing hebben gehad, is het overigens alle keren daarna wel zo gepiept.
De software laat ook het gebruik van meerdere poppen gelijktijdig toe, maar het moeten wel allemaal Resusci Anne’s zijn. Eventueel ook de oude versie met een losse draadloze module. Eigenlijk lijkt de weergave heel veel op de Simpad en daarover waren we erg tevreden. Wederom de mooie grafische weergaven, real time bijwerkingen en de uitgebreide rapportage. Jammer dat de software alleen in het Engels is, waar de Simpad ongeveer iedere Europese taal kent (dus ook Nederlands). Een voordeel van de software is dat het scherm met een beamer groot te projecteren is zodat cursisten kunnen meekijken. En mooi dat resultaten makkelijk in PDF formaat kunnen worden opgeslagen. |
Versies en opties
Voor de gebruikers die de poppen zonder terugkoppelingsmechanismen willen gebruiken zijn er de voordeligere Laerdal First Aid poppen. Deze hebben geen elektronica, maar wel het realistische gevoel van de nieuwste Laerdal ontwikkelingen.
De Resusci Anne QCPR wordt in zoveel versies op de markt gebracht dat we het graag wat duidelijker willen maken.
Om te beginnen is er de keuze uit een torso in een tas of een full body in een trolley. Als je de keuze maakt voor een torso dan is uitbreiding met armen en benen mogelijk. Het is zelfs erg makkelijk om deze aan de torso vast te maken. De tas, die ook als trainingsmat te gebruiken is, is dan wel te klein om de pop in te vervoeren, dus bij een uitbreiding moet er nog een trolley bij worden aangeschaft om goed te kunnen transporteren.
De meeste gebruikers zullen kiezen voor de standaard QCPR poppen, uitgebreid met een Simpad, Skillreporter en/of PC software. Maar er zijn nog meer mogelijkheden:
- Speciaal voor de Laerdal AED trainers 2 en 3 zijn er poppen met LINK technologie ontwikkeld. Deze dragen de naam QCPR AED. Deze trainers kunnen samen werken met de pop om de juiste plaatsing van de plakkers te meten. Deze versie is alleen van toegevoegde waarde met deze specifieke trainingsapparaten.
- Er is ook een versie met de mogelijkheid van manuele defibrillatie. De zogenaamde QCPR D poppen. Deze poppen hebben vooral een voordeel voor de professionele gebruiker.
Alle Resusci Anne QCPR poppen zijn verkrijgbaar met een luchtweghoofd waarvan de luchtwegen geschikt zijn voor het oefenen van intubatie.
Verdere mogelijkheden zijn uitbreidingen met harde armen en benen met trauma modules.