AED elektroden informatie

Informatie over het gebruik van elektroden bij de AED.

Het verschil tussen de elektrodensets voor Zoll AED’s

Bij de Zoll AED Plus en Zoll AED Pro passen verschillende elektrodensets. Welke moet u kiezen?  Omdat AEDwinkel regelmatig vragen krijgt over de verschillen tussen deze elektrodensets zetten we het voor u op een rij.

Klik hier om alle Zoll elektroden in de webwinkel te zien.

Zoals u in de webwinkel kunt zien zijn 4 types. Al deze elektroden passen op de types Zoll AED Plus en Zoll AED Pro en zijn uitwisselbaar met de professionele monitoren / defibrillatoren van Zoll die bij ambulancediensten worden gebruikt. Alle elektrodensets zijn één maal bruikbaar. Nadat ze uit de gesealde verpakking zijn gehaald kunnen ze niet meer worden bewaard maar dienen direct te worden gebruikt.  Elektroden zijn beperkt houdbaar vanwege de geleidende gel die met verloop van tijd minder goed de stroom door gaat laten.

Zoll CPR/D Padz (art. 8900-0800-01)

De meest gebruikelijke elektrodenset voor de AED’s. Deze elektroden zijn ontworpen voor maximaal gebruikersgemak. Ze zijn gemaakt uit één stuk dat de correcte plaatsing van deze elektroden vergemakkelijkt. Deze elektrodenset is voorzien van een sensor die de diepte van de borstcompressies meet. De AED geeft op deze meetresultaten extra aanwijzingen zoals ‘druk harder’. Dit helpt de overlevingskansen van het slachtoffer te vergroten door betere borstcompressies. Deze CPR/D padz hebben een houdbaarheid van ca. 5 jaar. Dat verklaart de hogere aanschafprijs dan de andere elektrodensets. Deze elektrodenset is bedoeld voor volwassen patiënten.

Zoll CPR Stat Padz (art. 8900-0400)

De CPR Stat Padz zijn niet gemaakt uit één stuk zoals de CPR/D padz, maar ze zijn wel voorzien van de sensor. Deze elektrodenset is gemaakt voor de hulpverlener die wel graag extra aanwijzingen wil, maar die niet graag werkt met de elektroden uit één stuk. Daarnaast kan het voordelig zijn om deze elektroden te gebruiken als de AED regelmatig wordt ingezet. De prijs ligt lager, alle functionaliteit blijft behouden en de kortere houdbaarheid (ca. 2 jaar) is dan van ondergeschikt belang. Deze elektrodenset is bedoeld voor gebruik op een volwassenpatiënt.

Zoll Stat Padz II  (art. 8900-0801-01)

Stat Padz II worden veel verkocht aan mensen die geen belang hechten aan de reanimatiefeedback van de Zoll AED’s; er zit geen sensor op deze elektroden en de feedback werkt niet. Dit product is gemaakt voor hulpverleners met veel ervaring met reanimaties. Zij hebben slechts beperkt voordeel bij reanimatiefeedback. De elektroden zitten alleen bij de kabel aan elkaar vast en zijn dus niet uit één stuk. Dit is de goedkoopste elektrodenset met een houdbaarheid van ca. 2 jaar.

Zoll Pedi Padz  (art. 8900-0810-01)

De Pedi Padz zijn bedoeld om te gebruiken bij kinderen tot 8 jaar of ca 25 kg. Met het gebruik van deze elektroden wordt het energieniveau van de schok naar beneden bijgesteld voor een optimale therapie voor een kleiner lichaam. Het is verstandig om kinderelektroden bij de AED te bewaren wanneer dit toestel wordt geplaatst op een locatie waar veel kinderen aanwezig zijn.

Kinderreanimatie en het nut van kinderelektroden

Als een klein kind (<25 kg) een circulatiestilstand krijgt, heeft dit meestal een andere startoorzaak dat een fibrillerend hart. Voorbeelden hiervan zijn:

- verstikking
- verdrinking.

De juiste behandeling in dit geval is:

- (laat) 112 bellen
- start reanimatie

Omdat niet altijd vast is te stellen wat de oorspronkelijke oorzaak is van de circulatie stilstand, zal de AED wel altijd gehaald moeten worden.

Indien een slachtoffer minder dan 25 kg weegt, is het gebruik van kinderelektroden gewenst, maar niet noodzakelijk.

Redenen om wel gebruik te maken van kinderelektroden:

- de AED gebruikt een speciale kinder-database bij de hart analyse (het normale hartritme van een jong kind is namelijk sneller tot veel sneller dan bij een volwassene)
- de stroomstoot van de AED schakelt terug van 150 joule naar 50 tot 80 joule.

De aanpassing van database, protocol en Joules verschilt van merk tot merk. In dit stuk is uitgegaan van de Philips AED’s.

Redenen om geen gebruik te maken van kinderelektroden:

- er moet gewisseld worden van elektroden, midden in een paniek situatie, dit kan tot vertraging leiden. Een kindersleutel of schakelknop kan een oplossing zijn.
- ook met volwassenenelektroden is de AED inzetbaar voor kinderen die minder dan 25kg wegen.
- de Nederlandse Reanimatie Raad schrijft in de thans gelden richtlijnen: Standaard AED’s mogen ook worden gebruikt voor het defibrilleren van baby’s en kinderen als er voor hen geen aangepaste AED voorhanden is.
- bij kinderen onder de 25kg komt minder dan 5x per jaar een circulatiestilstand voor, waarbij fibrillatie de oorzaak is.

Samenvattend:

Het is beter voor een kind als er kinderelektroden worden gebruikt, echter in een geval van nood moet de AED voor volwassenen gebruikt worden.

Let wel op: bij kinderen onder de 25kg moeten de elektroden anders geplakt worden! Zie de afbeelding. 
(1 elektrode aan de achterzijde tussen de schouderbladen & 1 elektrode aan de voorzijde op het borstbeen/tussen de tepels; om te reanimeren worden de handen in dit geval op de elektrode geplaatst)