AED verplicht bij voetbalclubs

Voetbal Vlaanderen kondigde eind 2022 een reglementswijziging aan voor het voetbalseizoen 2023-2024: een AED toestel wordt verplicht voor elke voetbalclub. Iets wat we als Medisol natuurlijk graag aanmoedigen! In deze blog leest u alles over deze nieuwe regel.

Bij alle voetbalwedstrijden van de FIFA is een AED al verplicht. Maar vanaf juli 2023 is het ook voor elke voetbalclub in België verplicht een AED (automatische externe defibrillator) beschikbaar te stellen op het voetbalterrein. Tijdens terreinkeuringen zal dit gecontroleerd worden. Gelukkig heeft een groot deel van de voetbalclubs in ons land al een AED, maar van zo’n 10% van de clubs wordt verwacht dat ze deze nog niet beschikbaar hebben. Deze clubs zullen begin 2023 aangemoedigd worden een AED aan te kopen.

Welke AED is het beste voor een voetbalclub?

Een AED voor een sportvereniging moet stevig zijn. Daarnaast is het belangrijk dat de AED stof- en waterbestendig is. Een waterbestendige AED heeft een hoge IP-waarde. Een compacte AED komt bij een sportclub extra van pas, omdat u deze in een draagtas mee kunt pakken naar de noodsituatie. Het is belangrijk dat u voor een AED kiest die snel inzetbaar en eenvoudig te bedienen is. Heeft uw voetbalclub nog geen AED? Bij AEDwinkel.be vindt u verschillende AED’s die geschikt zijn voor sportclubs.

Het belang van een AED bij uw voetbalclub

Iedereen kan getroffen worden door een hartstilstand, ook een jonge sporter. Een nieuwsbericht van hln.be omtrent dit onderwerp meldt dat jaarlijks zo’n 10 sporters onder de 25 jaar sterven door hartfalen (!). In het geval van een hartstilstand is het erg belangrijk zo snel mogelijk de reanimatie in gang te zetten en indien nodig een elektrische schok toe te dienen met een defibrillator. Wist u dat defibrilleren binnen 3 minuten na een hartstilstand de overlevingskans van het slachtoffer tot maar liefst 70% vergroot?

Schaf dus zeker tijdig een AED aan voor uw voetbalclub! Niet alleen voor de voetbal, maar ook voor andere sportclubs raden wij aan een AED beschikbaar te stellen.

Wie kan deze AED's gebruiken?

De AED's hieronder zijn automatisch of halfautomatisch en behoren tot de categorie 1 AED's. Categorie 1 AED's zijn geschikt voor publiekelijke plaatsing.
Automatische en halfautomatische AED's kunnen gebruikt worden door professionals én non-professionals, want een AED geeft altijd instructie over de handelingen bij een reanimatie. Bij een halfautomatische AED wordt de  schok handmatig, met één druk op de knop, afgegeven. Bij een volautomatische AED wordt de schok door de AED zelf afgegeven en hoeft de hulpverlener dit niet zelf te doen. Sluit altijd een AED aan en start de reanimatie: iets doen is beter dan niets doen!