Op zoek naar een AED voor op jouw werk? Hou dan rekening met deze 10 factoren
Is een AED nog geen onderdeel van het bedrijfsnoodplan? Bij een plotselinge hartstilstand is er een elektrische storing in het hart waardoor het hart plotseling stopt met kloppen. Er zijn geen waarschuwingstekenen vooraf en het kan iedereen overal overkomen. Voor de grootste overlevingskans moet het slachtoffer onmiddellijk worden gereanimeerd en behandeld met een automatische externe defibrillator (AED).
Een AED toevoegen aan het bedrijfsnoodplan kan dus cruciaal zijn. In de zoektocht naar een passende AED is het belangrijk om met deze 10 factoren rekening te houden.
1. Waarde
Kijk verder dan alleen de prijs. Goedkopere AED's hebben misschien vaker onderhoud en vervangende onderdelen nodig, waardoor de totale kosten (cost of ownership) gedurende de levensduur van de AED hoger uitkomen. Zorg daarnaast dat je een AED aanschaft met uitvoerige, intuïtieve ondersteuning voor hulpverleners.
2. Feedback
De beste AED's begeleiden hulpverleners, zodat zij borstcompressies geven die voldoen aan de erkende richtlijnen en aanbevelingen. Uit onderzoek blijkt dat iemand met een hartstilstand een meer dan twee keer zo hoge overlevingskans heeft als hij wordt gereanimeerd met een defibrillator die is uitgerust met real-time feedback. Een goed begrip van de kwaliteit van een reanimatie, onder andere hoe diep en hoe snel de compressies moeten zijn, is een essentieel onderdeel van AED- en reanimatietraining.
3. Duurzaamheid
Een hartstilstand doet zich niet altijd binnen of in een gecontroleerde omgeving voor, dus het is belangrijk dat AED's bestand zijn tegen stof en vocht en tegen temperatuurschommelingen en barre omstandigheden.
4. Ondersteuning van hulpverleners
Om zowel hulpverleners met als zonder training te ondersteunen heb je een AED nodig die feedback geeft, met begrijpelijke gesproken en tekstuele aanwijzingen en grafieken, om hulpverleners gedurende de hulpverlening te helpen bij het geven van hoogwaardige reanimatie.
5. Gereedheid
Met automatische zelftesten op de interne elektronica, de batterij en de elektroden is de AED altijd meteen klaar voor gebruik. AED's van ZOLL zijn bijvoorbeeld uitgerust met duidelijk zichtbare indicatoren die aangeven of het toestel klaar is voor gebruik, voeren regelmatig uitgebreide zelftesten uit en kunnen status-updates rapporteren via wifi, zodat ook grote aantallen AED's eenvoudig te beheren zijn.
6. Levensduur elektroden
Elektroden worden rechtstreeks op de borst van iemand met een plotselinge hartstilstand aangebracht en zijn cruciaal voor het toedienen van een schok aan het hart. De meeste elektroden moeten om de 18 tot 30 maanden worden vervangen.
7. Gebruiksduur batterij
Elke AED werkt op batterijen en de meeste batterijen moeten om de 2 tot 5 jaar worden vervangen. Daardoor zijn vervanging en onderhoud minder vaak nodig en blijven de eigendomskosten laag.
8. Halfautomatisch vs. automatisch toedienen van een schok
Een AED die automatisch een schok kan toedienen, analyseert het hartritme van het slachtoffer en dient zo nodig automatisch een schok toe (nadat hulpverleners zijn geïnstrueerd de patiënt niet aan te raken). Een halfautomatische AED zegt op het juiste moment tegen de hulpverleners dat zij een knop moeten indrukken om een schok toe te dienen.
9. Gebruik bij kinderen
Een AED met elektroden voor kinderen past automatisch de hoeveelheid energie aan die wordt gebruikt voor defibrillatie bij jongere patiënten. Als je op een school, kinderdagverblijf of ergens anders werkt waar kinderen jonger dan acht jaar aanwezig zijn, overweeg dan een AED aan te schaffen die ook geschikt is voor kinderen.
10. Garantie
Controleer altijd de garantievoorwaarden bij de aanschaf van een AED. Op het moment dat er een lange garantie wordt gehanteerd zegt dit veel over de kwaliteit en zekerheid. Wij hanteren 10 jaar garantie op alle AED's.
Heb je vragen of zou je graag meer willen weten? Onze experts staan jou graag te woord. Neem contact met ons op via 02 588 04 01 of mail ons via [email protected] of het contactformulier.