Kan een AED meerdere keren gebruikt worden?

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een levensreddend apparaat bij een plotselinge hartstilstand. Door het correct gebruiken van een AED kunt u een leven redden! Maar kunnen AED’s meerdere keren gebruikt worden? Dit is een belangrijke vraag die we in dit blogartikel beantwoorden.

Allereerst leggen we kort aan u uit hoe een AED werkt. Een AED apparaat kan hartritmestoornissen detecteren en, wanneer nodig, een schok toedienen om het hart terug te brengen naar een normaal ritme. Deze schok loopt via elektroden die je aanbrengt op de borst van het slachtoffer. 

Kunnen AED-elektroden meerdere keren gebruikt worden?

Maar, kunnen deze AED-elektroden meerdere keren gebruikt worden? Nee, dit is niet mogelijk. AED-elektroden hebben een zelfklevende gel die zorgen voor een goede hechting aan de huid van het slachtoffer. Na gebruik verliezen de elektroden hun kleefkracht. De gel droogt uit en vuil en bacteriën hopen zich op. Hierdoor kan de AED de analyse minder goed uitvoeren en vermindert de geleiding van de stroom. Daarom moet u altijd de AED-elektroden vervangen na gebruik en wanneer de houdbaarheidsdatum verstreken is. Volg de instructies van de fabrikant van de AED met betrekking tot het onderhoud en vervanging van de elektroden om te zorgen dat uw automatische externe defibrillator altijd klaar is voor gebruik in noodsituaties.

Moeten de batterijen van een AED vervangen worden na een inzet?

Het kan noodzakelijk zijn om de batterij of accu van de AED te vervangen wanneer het apparaat is ingezet, vooral na herhaalde schokken, omdat de batterijcapaciteit mogelijk niet meer toereikend is. De AED geeft tijdens een zelftest aan wanneer de batterijspanning te laag is.

Kunt u een AED meerdere keren gebruiken?

Om de vraag “Kan een AED meerdere keren gebruikt worden?” te beantwoorden: ja, een AED apparaat kan meerdere keren gebruikt worden, maar het is van groot belang altijd de elektroden te vervangen en wanneer nodig de batterij(en). Het tijdig vervangen van elektroden en batterijen kan levens redden, want een goed onderhouden AED apparaat is een waardevol hulpmiddel bij een reanimatie.

AED’s die maar één keer gebruikt kunnen worden

Nog een kanttekening is dat tegenwoordig ook een aantal AED’s op de markt die voor eenmalig gebruik dienen. Deze apparaten zijn compact, een stuk goedkoper en hebben geen vervangingsonderdelen, maar gaan minder lang (zo’n 2 jaar) mee en moeten weggegooid worden na gebruik. Medisol heeft deze AED’s momenteel (nog) niet in het assortiment, omdat we twijfelen aan de duurzaamheid van het product, maar ook aan de totale eigendomskosten van het product. Bepaalde fabrikanten van deze single use AED’s zetten soms programma’s op waarbij het apparaat weer inzetbaar gemaakt kan worden, maar daar zitten aanvullende kosten aan verbonden. Hierdoor kunnen de kosten voor een AED voor eenmalig gebruik jaarlijks hoger zijn dan bij de gebruikelijke AED’s.

Alle AED’s in ons assortiment zijn geschikt voor meermalig gebruik en gaan jaren mee