Verschil tussen een ICD en een pacemaker

Een pacemaker en een ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator) zijn allebei medische apparaten die worden gebruikt bij hartproblemen. Ze lijken op elkaar, maar hebben een andere werking. Wij vertellen u in deze blog wat het verschil is tussen een ICD en een pacemaker!

Wanneer het hart onregelmatig, te snel of te langzaam klopt heeft u last van hartritmestoornissen. Wanneer u af en toe een afwijkende hartslag hebt is dit niet meteen reden tot paniek, maar wanneer dit chronisch is of lang aanhoudt kan dit een hartritmestoornis zijn. Zowel een ICD als een pacemaker is een klein apparaatje dat onder de huid geïmplanteerd wordt bij patiënten met een hartritmestoornis.

Behandelde aandoeningen

Heeft u last van bradycardie (een te trage hartslag) of andere abnormale hartritmestoornissen waarbij het hart te langzaam klopt, dan wordt voornamelijk een pacemaker gebruikt. Een ICD wordt gebruikt bij mensen met een hoog risico op levensbedreigende hartritmestoornissen. Denk aan mensen die eerder een hartstilstand hebben gehad, hartfalen hebben of bepaalde genetische aandoeningen hebben die het risico op hartritmestoornissen verhogen.

Functie

Daarnaast zit er verschil in de functie van een ICD en een pacemaker. Een pacemaker wordt gebruikt bij abnormale hartritmes, zoals een trage hartslag (bradycardie genoemd). Een pacemaker geeft elektrische impulsen af om het hart te stimuleren in een normaal ritme te kloppen. De pacemaker monitort de hartslag continu. Een ICD daarentegen is ontworpen om in te grijpen bij levensbedreigende hartritmestoornissen, zoals een snelle hartslag (ventriculaire tachycardie) en bij chaotisch trillen van de hartkamers (ventriculaire fibrillatie). Een ICD kan snel ingrijpen om hartritmestoornissen te corrigeren door een elektrische schok (defibrillatie) te geven met als doel het hart weer in een normaal ritme te laten kloppen. Een ICD monitort niet alleen de hartslag, maar kan dus ook levensbedreigende hartritmestoornissen detecteren.

Nog even in het kort: een ICD kan dus alles wat een pacemaker ook kan, maar kan daarnaast ook ingrijpen bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Een pacemaker kan alleen ingrijpen bij een te laag hartritme, terwijl een ICD bij zowel een te hoog als een te laag hartritme kan ingrijpen.

Uiteraard bepaald een cardioloog uiteindelijk op basis van de diagnose en behoeften van de patiënt voor welk type apparaat gekozen wordt.