aed bij drenkeling

Tegenwoordig zijn er gelukkig steeds meer Automatische Externe Defibrillators (AED’s) aanwezig in openbare ruimtes. AED's zijn levensreddende apparaten die worden gebruikt om een elektrische schok toe te dienen bij mensen met een plotselinge hartstilstand. Zo wordt het hartritme van het slachtoffer hersteld. Maar wat als een drenkeling, een slachtoffer bij een verdrinkingsongeval, reanimatie nodig heeft? Kunt u dan een AED gebruiken? In deze blog vertellen we alles over het gebruik van een AED bij een drenkeling.

AED gebruiken bij een drenkeling

Bij een drenkeling kan een AED worden gebruikt. Ook wanneer het slachtoffer in een plas ligt, kunt u veilig een AED gebruiken, omdat de stroom tussen de elektroden loopt. Wel zijn er een paar belangrijke acties nodig voor het veilig kunnen reanimeren met een AED bij een drenkeling:

  1. Safety first! Voordat u een AED gebruikt bij de persoon die uit het water is gered moet u ervoor zorgen dat u zich in een veilige omgeving bevindt. Zorg dat uzelf en omstanders niet in gevaar gebracht worden tijdens het reanimatieproces. 
  2. Vervolgens is het belangrijk om de borstkas van het slachtoffer af te drogen en vochtige kleding te verwijderen. Zorg dat de borstkas van de drenkeling droog is voordat u de elektroden van de AED aanbrengt. Een goede hechting van de elektroden op de huid is belangrijk en het AED apparaat kan geen elektrische schok afgeven als het slachtoffer nat is. Ook wilt u voorkomen dat het water als geleider gaat dienen, wat ervoor kan zorgen dat ook de bediener van de AED een schok krijgt. 
  3. Volg na het aanbrengen van de elektroden de aanwijzingen van de AED. De AED begeleidt u door het reanimatieproces en geeft aan wanneer u een schok moet toedienen (bij een halfautomatische AED) of wanneer het apparaat een schok afgeeft (bij een volautomatische AED).

Wanneer een AED gebruiken bij een drenkeling?

Of u een AED moet gebruiken bij een drenkeling is afhankelijk van de situatie. Wanneer er geen ademhaling wordt waargenomen bij het slachtoffer is het belangrijk om de hulpdiensten in te schakelen, te beginnen met reanimeren en een AED aan te sluiten met de hierboven weergegeven instructies. De AED beoordeelt of het geven van een schok nodig is. Wanneer het slachtoffer wel een ademhaling heeft, is het alsnog nodig medische hulp in te schakelen. Verdrinking kan medische gevolgen hebben, zelfs wanneer het slachtoffer weer bij bewustzijn lijkt te zijn.

Een AED is een waardevol hulpmiddel bij de reanimatie van een drenkeling, maar het is van groot belang om de juiste stappen te volgen (zoals het afdrogen van het slachotffer) en de instructies van het apparaat nauwgezet te volgen. Bij een mogelijke hartstilstand is het altijd belangrijk snel te handelen, daarom raden we aan een reanimatie- en AED-training te volgen. Zo weet u hoe u goed en snel moet reageren in geval van een noodsituatie, dit kan een leven redden!