Help? Wanneer wordt een AED gebruikt?

Op steeds meer openbare plekken kunt u tegenwoordig een AED (automatische externe defibrillator) vinden. Ook veel particulieren schaffen de laatste tijd een AED aan. Misschien heeft u er ook één zien hangen en vraagt u zich af: “Wanneer wordt een AED gebruikt?”. U leest het in deze blog!
AED’s redden levens! Wanneer u een AED inzet bij een reanimatie is de kans vele malen groter dat iemand een hartstilstand overleeft, dan wanneer u enkel de klassieke reanimatie met borstcompressie en beademing toepast. Daarom is het van belang dat een AED toestel ingezet wordt bij een hartstilstand. Het toestel kan het hart namelijk resetten door een schok toe te dienen, waardoor het hart weer normaal kan kloppen. Er is mogelijk sprake van een hartstilstand wanneer iemand niet bij bewustzijn is en niet normaal meer ademt. Lees in onze blog “Een hartstilstand herkennen” meer over dit onderwerp.
Kan ik altijd een AED gebruiken?
Een AED kunt u altijd gebruiken, ook bij twijfel. De AED voert namelijk eerst een test uit om te analyseren of het hart van het slachtoffer een schokbaar hartritme heeft. Bij een normaal hartritme of helemaal geen hartactiviteit zal geen schok gegeven worden. In principe kunt u een AED dus niet foutief gebruiken. U hoeft geen professional te zijn om een AED te kunnen gebruiken; door de gesproken en/of visuele instructies kan iedereen omgaan met een AED. Het gebruiken van een AED is 100% veilig.
Welk moment zet ik een AED aan?
Bel altijd eerst 112 bij (het vermoeden van) een hartstilstand. Binnen het reanimatieschema wordt dan een AED aangezet. Vanaf dit moment geeft de AED de nodige instructies aan de gebruiker. Door het inzetten van een AED en het reanimeren van het slachtoffer zorgt u dat geen kostbare tijd verspild wordt totdat de hulpdiensten arriveren.
AED kopen
Wilt u een AED toestel kopen? Bij Medisol bieden we AED’s aan van verschillende merken. Bekijk zeker eens ons uitgebreide assortiment.