aed-onderhoud-belangrijk

In noodsituaties kan een betrouwbare Automatische Externe Defibrillator (AED) het verschil maken. Maar alleen het hebben van een AED is niet genoeg; regelmatig AED onderhoud is cruciaal om er zeker van te zijn dat de AED klaar is om te werken wanneer u hem het meest nodig heeft. In deze gids behandelen we alles wat u moet weten over het onderhouden van je AED, waaronder het inspecteren van uw apparaat, het begrijpen van de status indicatoren en het oplossen van storingen.

Het belang van AED onderhoud

AED onderhoud is niet alleen een goede gewoonte; het is levensreddend noodzakelijk. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat het apparaat correct functioneert tijdens een reanimatie. Verwaarlozing van het onderhoud kan leiden tot defecten aan het apparaat, wat, zoals u begrijpt, serieuze negatieve gevolgen kan hebben. Daarnaast komt het vaak voor dat de houdbaarheidsdatum van elektroden verlopen is, waardoor deze niet meer bruikbaar zijn.

Tijdens een reanimatie bij een hartstilstand is elke seconde van groot levensbelang, dus zorg dat uw AED altijd klaar voor gebruik is!

Regelmatige AED check

Inspectie is een belangrijk onderdeel van AED onderhoud. Door uw AED regelmatig te inspecteren, kunt u potentiële problemen opsporen voordat ze kritiek worden. Dit is waar u op moet letten:

 • Stroomvoorziening: Houd goed in de gaten of de batterijcapaciteit voldoende is. Helaas geeft niet elke AED aan hoe vol de batterij nog is. Dit hoort u zelf bij te houden. De levensduur van een batterij voor AED's verschilt tussen de 2 en 7 jaar (afhankelijk van het type AED). Wanneer de batterij in de AED wordt geplaatst start de levensduur. Echter kan de levensduur beïnvloed worden door verschillende factoren, zoals een inzet van de AED. wanneer de batterijspanning te laag is, brengt de AED u op de hoogte door middel van een statusindicator, zoals een knipperend lampje. Op onze website leest u meer over de levensduur van AED-batterijen
 • Gereedheid van elektroden: Controleer of de elektroden intact zijn, goed zijn afgesloten en niet over de datum zijn.
 • Hygiëne: Houd de AED en de onderdelen schoon en stofvrij.
 • AED status check: Controleer of de statusindicator van het apparaat aangeeft dat het klaar is voor gebruik.

De statusindicatoren van uw AED begrijpen

AED's zijn ontworpen om regelmatig zelfcontroles uit te voeren en zullen u waarschuwen als er een probleem is. Lees in de handleiding goed wat de statuslampjes van uw defibrillator betekenen, onderstaande is namelijk niet voor iedere AED van toepassing (bijvoorbeeld de DefiSign AED). Let tijdens uw AED check op deze indicatoren:

 • Positieve indicator, vaak een groen (knipperend) lampje: Alle systemen werken! Uw AED is klaar voor actie.
 • Negatieve indicator, vaak een rood (knipperend) lampje, eventueel in combinatie met piepjes: Er is iets mis. De batterij kan bijna leeg zijn, de elektroden zijn verlopen of er is een andere storing. Onmiddellijk onderzoeken.

Het negeren van deze signalen kan leiden tot een AED-storing op een kritiek moment, dus pak waarschuwingen altijd direct aan. Als uw AED begint te piepen of het lampje knippert (rood), geeft dit aan dat er iets mis is. Raadpleeg eerst de gebruikershandleiding voor stappen in het oplossen van problemen die specifiek zijn voor uw model. Veel voorkomende problemen zijn:

 • Batterij bijna leeg: Vervang de batterij door een nieuwe.
 • Verlopen elektroden: Vervang de elektroden onmiddellijk.

Als u deze problemen direct aanpakt, blijft uw AED betrouwbaar en klaar om levens te redden.

Storingen aan AED's oplossen

Zelfs bij regelmatig AED onderhoud kunnen er storingen optreden. Hier leest u hoe u daarmee omgaat:

 • Het apparaat resetten: Soms kan een eenvoudige reset kleine problemen verhelpen. Volg de instructies van de fabrikant voor het resetten van uw AED.
 • Professionele inspectie: Als u het probleem niet kunt oplossen, neem dan contact op met AEDwinkel/Medisol of een gecertificeerde servicepartner voor een grondige inspectie en reparatie. Heeft u uw AED gekocht bij Medisol, of heeft u (interesse in) een AED onderhoudsplan bij Medisol, dan kunt u altijd één van onze specialisten contacteren voor een inspectie van uw AED.

Het onderhouden van een goed werkende AED is essentieel om er zeker van te zijn dat deze goed werkt in een noodgeval. Regelmatige controles, het begrijpen van statusindicatoren en het oplossen van storingen maken allemaal deel uit van een degelijke AED-onderhoudsroutine. Met deze werkwijzen kunt u erop vertrouwen dat uw defibrillator klaar is om op elk moment levensreddende hulp te bieden.

Blijf voorbereid met een onderhoudsplan van Medisol

AED onderhoud is een essentieel onderdeel van het bezitten van dit levensreddende apparaat. Door uw AED regelmatig te inspecteren, de waarschuwingssignalen te begrijpen en storingen direct te verhelpen, zorgt u ervoor dat hij altijd klaar is voor gebruik in een noodgeval. Wacht niet op een crisis om u te realiseren dat je AED niet goed werkt. Blijf proactief, blijf voorbereid en zorg dat uw AED altijd in topconditie is.

Interesse in AED onderhoud door een professional? Met een onderhoudsplanvan Medisol wordt u ontzorgd als het gaat om onderhoud van uw AED. We raden aan uw AED jaarlijks te laten controleren om te zorgen dat uw apparaat altijd in topconditie is én voorzien van alle software updates. Via onderstaande knop komt u op een overzichtspagina van alle onderhoudsplannen, en leest u wat ze precies inhouden om het juiste plan voor uw situatie te kiezen. 

 1. BESTE KEUZE AED Onderhoud Gold
 2. AED Onderhoud Platinum
 3. AED Onderhoud Silver
 4. AED Onderhoud Bronze