Buiten sporten: dit zijn de voordelen voor je hart

Een zomers onderwerp dat ons hart sneller doet kloppen (letterlijk en figuurlijk): buiten sporten! Want wist u dat buiten sporten niet alleen goed is voor uw algehele gezondheid, maar ook specifiek voor het hart? In deze blog delen we alle belangrijke kennis met u rondom het belang van buiten sporten. En een kleine tip aan alle niet-sporters onder ons: blijf vooral even doorlezen en laat u motiveren om ook meer te bewegen!

Buiten sporten biedt een fantastische cardiovasculaire work-out voor het hart. Of u nu loopt, fietst, zwemt of gewoon rustig wandelt, elke vorm van lichamelijke activiteit die u buiten doet, stimuleert uw hart om harder te werken. Dit versterkt de hartspier, vergroot de slagkracht en verbetert de bloedcirculatie. Regelmatige buitenactiviteiten verlagen het risico op hartziekten, verlagen de bloeddruk en verbeteren ook nog eens de cholesterolniveaus.

Vitamine D

Een andere goede reden om vooral buiten in beweging te blijven: vitamine D! De zon is de ultieme bron van vitamine D en buiten sporten stelt u dus in staat om volop van deze natuurlijke bron te profiteren. Vitamine D is essentieel voor sterke botten, maar wist u dat het ook de gezondheid van uw hart ondersteunt? Vitamine D reguleert de bloeddruk, helpt ontstekingen te verminderen en verbetert de opname van calcium, wat cruciaal is voor de hartfunctie. Terwijl u actief bent in de buitenlucht, absorbeert het lichaam deze hartverwarmende vitamine. 

Gelukshormonen

Buiten sporten zet ook nog andere zaken in gang in het lichaam. Door buiten te zijn, omringd door de groene natuur, kunnen we ontsnappen aan de dagelijkse sleur en ons richten op het verbeteren van onze fysieke conditie. Lichaamsbeweging stimuleert de afgifte van endorfines, onze "gelukshormonen", die ons een gevoel van euforie geven en stress verminderen. Minder stress betekent een lager risico op hartproblemen en een gezonder, gelukkiger hart. 

Sociaal aspect

Buiten sporten biedt ook de mogelijkheid om sociale verbindingen te creëren en te versterken. Sluit u aan bij een voetbalteam, ga fietsen met vrienden of doe mee aan een bootcamp in het park. Door samen actief te zijn, kunt u eigenlijk heel eenvoudig en snel mensen ontmoeten en dus vriendschappen opbouwen. Sociale verbindingen zijn van vitaal belang voor ons welzijn en hebben ook een positief effect op onze hartgezondheid.

Natuurlijke variatie

Onze laatste reden waarom buiten sporten gezond is voor het hart is de natuurlijke variatie en uitdaging die het met zich meebrengt. In tegenstelling tot het sporten in een afgesloten ruimte, zoals een sportschool, biedt de buitenlucht een breed scala aan omgevingen en terreinen om te verkennen. Of u nu kiest voor een heuvelachtig terrein, een wandeling maakt door een bosrijk gebied of een strandwandeling maakt, buiten sporten zorgt ervoor dat uw hart wordt uitgedaagd op verschillende manieren. Het op ongelijke ondergronden bewegen vereist meer inspanning van uw hart en stimuleert het om sterker te worden. Bovendien zorgt de variatie in omgevingen ervoor dat u zich nooit verveelt tijdens het sporten!

AED specialist

Naast dat we graag onze kennis delen met betrekking tot het verbeteren van hartgezondheid, zijn we al meer dan 20 jaar specialist op het gebied van AED’s en andere reanimatieproducten. Denkt u eraan om een AED aan te schaffen? Onze specialisten staan voor u klaar en denken graag mee!