Lopen wij binnenkort allemaal met een smartwatch die een hartaanval kan signaleren? 

Een hartstilstand buiten het ziekenhuis (OHCA) komt gemiddeld 17.000 keer per jaar voor in Nederland. Bij veel van deze slachtoffers zijn geen getuigen. Het gevolg is dat de hulpverleners niet op tijd worden gealarmeerd en dat niemand eerste hulp kan verlenen.  Door het gebruik van smartwatches die een hartstilstand kunnen detecteren en vervolgens hulpdiensten kunnen inschakelen, wordt de overlevingskans bij een hartstilstand zonder getuigen vergroot. 

Wat is het nut van een smartwatch? 

Binnen 6 minuten reanimeren na een hartstilstand is van cruciaal belang om te kunnen overleven. Aangezien er volgens de hartstichting bij ongeveer 60% van de gevallen geen getuige is, bieden smartwatches hiervoor de perfecte oplossing. De smartwatch neemt de rol van getuigen over, door zelfstandig een hartstilstand te signaleren, maar ook door direct de hulpdiensten te alarmeren. De smartwatch kan door middel van optische sensoren nauwkeurig een hartaanval signaleren. Verder beschikt het horloge over een GPS-systeem, waardoor de hulpdiensten de exacte locatie van het noodgeval ontvangen.  

Hoe worden valse hartstilstand meldingen voorkomen? 

De smartwatch neemt verschillende stappen tot uiteindelijk de hulpdiensten worden gealarmeerd. Allereerst wordt er vastgesteld of het slachtoffer beweegt. Als hier geen sprake van is, wordt direct de polsslag gemeten. Als deze ook niet gedetecteerd wordt, krijgt de patiënt een melding op zijn horloge dat de hulpdiensten binnen een x aantal seconden worden ingeschakeld. Hier krijgt de patiënt de mogelijkheid om de oproep te weigeren als er sprake is van een valse melding. Bij geen reactie op deze melding wordt de locatie van de patiënt naar de hulpdiensten verstuurd.  

Trends en ontwikkelingen voor de toekomst 

Consumenten zijn erg wisselvallig over het gebruik van smartwatches. Menig persoon is erg enthousiast over het idee, maar andere mensen hebben juist moeite met de ethische aspecten van dit concept. Naast comfort en design, beschikt de smartwatch namelijk ook over een ‘24/7 live location tracking’. Dit is natuurlijk nodig wanneer de smartwatch een hartstilstand detecteert om vervolgens de hulpdiensten in te schakelen. Naar verluidt verwacht de TU Delft dat mensen meer vertrouwen zullen krijgen in deze functie op de smartwatch als hun leven op het spel staat.   
Sterker nog, er is door de Hartstichting 1.9 miljoen euro uitgegeven aan de ontwikkeling van deze smartwatches. Als het aan hen ligt is dit de beste oplossing om kritische tijd tijdens een hartstilstand te winnen. Het doel is om binnen 3 jaar een prototype te hebben dat voldoet aan alle eisen. Zo moet de smartwatch 24 uur per dag werken, nauwkeurig kunnen meten en moet de technologie in de chain of survival kunnen worden geïntegreerd. Binnen 5 jaar vanaf nu zou de smartwatch beschikbaar moeten zijn voor iedereen.   
  
Al met al komen dus voor een grote groep mensen de hulpdiensten na een hartaanval te laat. Met dank aan de smartwatch kunnen er meer mensen gered worden en wordt de neurologische schade door een hartstilstand voorkomen!