Hardnekkige misverstanden


Automatische Externe Defibrillatoren zijn levensreddende apparaten die leken de mogelijkheid geven om levens te redden, waar dit vroeger alleen was voorbestemd voor artsen en gespecialiseerde verpleegkundigen. In korte tijd is de AED zeer populair geworden. Het resultaat hiervan is echter, dat momenteel veel aanbieders zich op de markt begeven. Velen daarvan zijn alleen maar verkopers die het nieuwste populaire product zijn gaan verkopen, zonder daadwerkelijke ervaring in het reanimeren of zonder medische achtergrond. Veel onduidelijke verhalen zijn door deze dealers de wereld in gebracht en vertroebelen voor u de waarheid, zodat u dit kan belemmeren een goede beslissing te nemen. Om deze “Broodjes Aap” nu uit de wereld te helpen, hebben we de bekendste verhalen voor u op een rijtje gezet:

“Koop de AED die wordt gebruikt door uw lokale ambulancedienst”:

FOUT!

AED-Leveranciers die ook ambulancemonitoren aanbieden, gebruiken dit argument om begrijpelijke reden. Wij zijn het hier echter niet mee eens. Ten eerste zijn de belangrijkste minuten om iemands leven te redden de eerste minuten na een hartstilstand (lees: op het moment dat de ambulance nog niet ter plaatse is). Koop een AED die geschikt is voor ú! Als u een AED van het merk koopt dat gebruikt wordt bij uw ambulancedienst, dan kan dat betekenen dat u honderden euro’s teveel betaald voor een AED die niet aan uw eisen voldoet. Laat uw keuze niet beperken door dit argument. Ten tweede: ambulancediensten stappen met regelmaat over naar een ander merk monitor. Dit maakt het voor u erg ingewikkeld en duur om “compatible” te blijven met de ambulancedienst! Als u deze compatibiliteit met de ambulancedienst toch erg belangrijk vindt, dan is het goed om te weten dat er speciale tussenstukken op de markt zijn, zodat uw AED toch aangesloten kan worden op de monitor van de ambulancedienst. Naar onze mening moet iedere ambulancedienst gemakkelijk kunnen werken met iedere AED.

“Hun AED levert niet voldoende energie om succesvol te defibrilleren” of “Hun AED levert teveel energie, wat leidt tot schade aan het hart van de patiënt”:

FOUT!

Enkele jaren geleden werden alle nieuwe defibrillators, inclusief AED’s, uitgevoerd met de bifasische techniek, een soort tweerichtingsverkeer-schok. Verschillende fabrikanten patenteerden hun manier van schok toedienen en kwamen er achter dat succesvolle defibrillatie mogelijk werd met lagere stroomsterktes. Andere fabrikanten gingen ook over op de bifasische techniek, maar continueerden dit met de hogere monofasische stroomsterktes voor een beter resultaat. Vervolgens werden diverse marketingcampagnes gelanceerd waarbij de ene methode superieur boven de andere methode werd neergezet en andersom. Schade aan het hart kan plaatsvinden bij patiënten die teveel aan stroomsterkte krijgen toegediend, maar AED’s komen niet in de buurt van deze schadelijke energiehoeveelheden! Sommige AED’s zijn “non-escalating” wat inhoudt dat de stroomsterkte steeds hetzelfde is, maar zoals gezegd: een verschil in effectiviteit is niet bewezen. Kortom; er bestaat geen onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek of publicatie waaruit blijkt dat de ene techniek meer levens redt dan de andere!

“Hun AED is lastig te bedienen”:

FOUT!

Na het volgen van een AED-cursus zijn alle AED’s gemakkelijk in gebruik. Koop dus een AED waar u uzelf prettig bij voelt. Laat een verkoper u niet vertellen wat moeilijk is en wat niet: deze keuze is geheel aan u en aan niemand anders!